Louis Pasteurstraat 10-m, 7415 EP Deventer
0570 606 258

Osteopathie

De kracht van osteopathie ligt in het feit, dat een osteopaat heel breed kijkt naar de individuele mens. De behandelwijze richt zich op het opsporen en behandelen van de oorzaken van klachten, zodat het totale lichaam gestimuleerd wordt zichzelf te herstellen. Niet de klachten staan centraal in de behandeling, maar de vraag waardoor het in díe betreffende regio tot klachten is gekomen. Bewegingsverliezen in het hele lijf worden daartoe behandeld, om zodoende herstel op gang te brengen.

Dat betekent dat wij niet alleen het bewegingsapparaat behandelen – dus armen, benen, wervelkolom en bekken -, maar ook de bewegelijkheid van de schedel en het orgaansysteem. Zachte rek- en ontspanningstechnieken, maar ook gerichte manipulaties en mobilisaties, worden daarbij gebruikt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van specifieke osteopatische technieken ter bevordering van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Osteopathie is een benadering die vaak bijzonder effectief blijkt in de behandeling van zeer diverse klachten en problemen, zowel bij volwassenen, kinderen als baby’s. De leeftijd van patiënten varieert van enkele dagen tot ver over de 90 jaar. Het is iedere keer weer verbazend te zien hoe groot de kracht van het menselijk lichaam is om, mits de voorwaarden daarvoor aanwezig zijn, zelf problemen op te lossen. Ook bij mensen die al wat ouder zijn en soms al jaren klachten hebben.

De osteopaat behandelt alleen met zijn handen, apparatuur wordt niet gebruikt en er worden geen medicijnen voorgeschreven. Dat is het domein van de arts, naar wie zonodig wordt doorverwezen of met wie wordt overlegd. Wij beschouwen de osteopathie als een complementaire geneeskunde, dus als aanvulling op de reguliere geneeskunde, en niet als een alternatief daarvoor.

Meer informatie over osteopathie is beschikbaar op de website van de vereniging voor osteopathie.

(Bron: Geert Achterkamp, osteopaat D.O.-MRO te Lochem)